Kockutbildning, grund 1000 p
Preliminär start februari 2025

Vill du arbeta inom restaurangbranschen? Vi erbjuder en grundläggande kockutbildning som ger de bästa förutsättningarna för att arbeta i ett professionellt kök eller matsal. Praktiken utgör 65% av utbildningstiden och den gör du på restaurang eller annan verksamhet som serverar mat.

För att du ska trivas i denna bransch och bli kunnig inom kök och matsal behöver du vara bra på att samarbeta, trivas med ett högt tempo, vara kreativ och gilla att ge god service för att få nöjda gäster.
Som utbildad kock är du extremt eftertraktad på arbetsmarknaden.

Faktablad

Vill du veta mer? Kontakta utbildningsledare
Anna-Karin Smedlund tel. 0431-772 04, anna-karin.smedlund@akademi.bastad.se

1. Vad tar du med dig från utbildningen?
Utbildningen har givit mig mycket men huvudsakligen visat hur det är att jobba i ett kök och vad som följer med yrket. Jag har fått lära mig så otroligt mycket, att jobba under tidspress samt hantera stressiga situationer, att arbeta tillsammans med mina medarbetare, alltså hjälpas åt och jobba som ett lag.
Praktiken på Ferdinand Vinbar har lärt mig att respektera råvaror och att arbeta med mat från grunden. Ferdinand arbetar även med råvaror som följer säsong, det uppskattar jag, att det på längre sikt ger en bättre ekonomi och ett mer hållbart tänkande. Vi gjorde om menyn flera gånger. Eftersom Ferdinand är en lite mindre restaurang så har det varit extra viktigt att samarbeta i köket och hålla en god stämning. Dessutom är det ett öppet kök så som kock har man möjlighet att småprata lite med gästerna, det är berikande och man kan ofta rekommendera merköp eller kanske en rekommendation med tillhörande dryck.
 
2. Vad är det bästa med kockyrket?
Den största punkten är nog att det är ett mycket roligt yrke och att man får lära sig något nytt varje dag, samt adrenalinkicken när restaurangen fylls av gäster. Det ger också fantastiska möjligheter att arbeta över hela världen och i olika inriktningar på köken.
 
3. Om man vill bli kock, vad ska man tänka på?
Eftersom jag började denna utbildning med begränsad kunskap var det svårt att först komma igång, men efter ett tag så kände jag mig mer säker i köket och därmed kunde jag ta fler beslut själv. Jag rekommenderar att man spenderar kanske lite extra tid hemma i köket för att kunna träna samt att ta sig ur sin komfortzon. Det är ett plus att även kunna följa matlagning på olika sociala medier för att kunna förstå och förbereda sig mer. Ha passion, nyfikenhet, vara öppen, lära sig att ta kritik/ feedback.
//Karl Dahlman, Kockutbildning 2023

Kursplan

Kurser  Poäng
HYGHYG0Hygien100
MÅTBRC0Måltid och branschkunskap100
LIVLIV01Livsmedels- och näringskunskap100
MALMAL01Matlagning 1100
MALMAL02Matlagning 2200
MALMAL03Matlagning 3200
MALMAL04Matlagning 4200

Information om utbildningen

Behörighet

Godkänt betyg i svenska motsvarande grundskolekunskaper. Alt. avslutat kurs i SFI D. Med lägst betyg godkänt.

CSN

Alla våra kurser och utbildningar är kostnadsfria och studiemedelsberättigade hos CSN. Du ansöker själv till CSN om du vill ta studielån eller bidrag. Du ansvarar själv för resor till och från praktikplats och skola.

Utbildningens upplägg

Vi börjar med fyra veckors introduktion där du får kunskap som du behöver inför din praktik. Vi gör också studiebesök och lär känna några av de restauranger där du kan få göra din praktik på och som vi har ett samarbete med. 35% av utbildningen är teoretisk och resterande 65% är förlagd på praktikplats. Varje elev matchas till en arbetsplats och en handledare. Efter godkänd utbildning finns mycket goda möjligheter till en anställning på din praktikplats eller inom branschen i övrigt.

Start och längd

Preliminär start februari 2025, 40 veckor.

Sista ansökningsdag

Mer info kommer senare.
Ansökan görs via din studie- och yrkesvägledare.

Boka tid för ansökan/samtal

syvvux@bastad.se

Har du frågor om våra utbildningar?

Behöver du vägledning inför ditt yrkesval, få mer information om utbildningarna eller vill du helt enkelt veta mer om oss, fyll i formuläret här intill.

Du kan också nå oss på 0431-777 49 eller maila direkt till syvvux@akademi.bastad.se

Nyheter

Kursstarter på Komvux

Kursstarter på Komvux

Varje år har vi på Komvux återkommande nya kursstarter under året. Introduktion sker torsdag kl. 17-18 veckan innan kursstart, med undantag för våren och höstens första kursstart på året som har annan dag. Vårens kursstarter - v. 2, v. 7, v. 12, v. 17 och v....

läs mer
Förskola och SFI i samverkan!

Förskola och SFI i samverkan!

Under höstterminen 2023 genomförde SFI och förskolan i Båstads kommun en orienteringskurs som vänder sig till anställda i förskolan. Syftet med kursen var att ge deltagarna ökad insikt gällande vad som ingår i deras uppdrag som vikarier samt en ökad språklig...

läs mer
Relationsvecka för ökad trivsel!

Relationsvecka för ökad trivsel!

Akademi Båstad Vuxenutbildning ska vara en skola där eleverna känner sig trygga och trivs. Under en vecka i mars anordnades därför en Relationsvecka vars syfte var att skapa ökad trivsel och att eleverna ska kunna göra sig förstådda genom att kunna uttrycka känslor,...

läs mer
Alla kan bli bättre på matte!

Alla kan bli bättre på matte!

Vill du förbättra ditt resultat på t ex högskoleprovet? Visste du att vi kan dig med det och att det dessutom är gratis?! Läs hela artikeln i BjäreNu som berättar mer om hur.

läs mer
Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad är en orienteringskurs? Hur gör jag om jag vill fräscha upp mina mattekunskaper inför t ex Högskoleprovet? I filmen berättar vi om vilka möjligheter som finns och vad vi kan hjälpa dig med.

läs mer
Rosuppropet!

Rosuppropet!

Sveriges rosor har kartlagts! Ett svenskt roskulturarv finns nu dokumenterat, från norr till söder har äldre kulturrosor kartlagts och det handlar om alltifrån DNA till rosornas kulturhistoria.Programmet för odlad mångfald, Pom, har genom Rosuppropet och engagerade...

läs mer