SFI – Svenska för invandrare i Båstad
På utbildningen i svenska för invandrare (SFI) får du grundläggande kunskaper i svenska språket. Du lär dig prata, läsa och skriva på svenska och får träna på att använda språket. SFI är för vuxna som inte har svenska som modersmål.bAntagningen sker kontinuerligt men det kan ibland vara kö till utbildningen. Erbjudande om plats sker så snart det finns en ledig sådan. SFI är gratis.
SFI för ukrainare
Nya regler från regeringen gör att kommuner kan erbjuda flyktingar från Ukraina att läsa sfi inom vuxenutbildningen i kommunen med start i augusti 2023.
Inskrivning sker i vanlig ordning efter bokad tid i:
Kompetenshubben (Stora Kunskapscentrum) vid biblioteket måndagar (jämna veckor) kl 14-16.

Ansök till SFI i Båstad
SFI-inskrivning är i Kompetenshubben måndagar, jämna veckor, kl 14-16.
Endast bokade tider.
För att boka tid maila: syvvux@akademi.bastad.se
SFI-inskrivning
Ta med personnummer (alla utom EU-medborgare och kvotflyktingar).
Ta med legitimation.
På mötet frågar vi om skola och arbete, om datorvana och barnomsorg.
Ansök redan idag!
Frågor och svar
Vem har rätt att studera på SFI?
Du har rätt studera på SFI om du:
- är vuxen (från och med 1 juli det år du fyller 16 år).
- saknar grundkunskaper i svenska språket.
- är folkbokförd i Båstads kommun.
Läs mer om våra rutiner och riktlinjer här: Rutiner och riktlinjer SFI Akademi Båstad 2020-2021
Kan jag få hjälp med studie- och yrkesvägledning?
Javisst kontakta gärna studie- och yrkesvägledningen (SYV)
Funderar du på att börja studera? Funderar du på att byta arbete? Kontakta studie- och yrkesvägledarna på vuxenutbildningen som gärna berättar mer om Båstads olika utbildningsmöjligheter. Tele: 0431-777 49 Mail: syvvux@akademi.bastad.se
Hur ser läroplanen ut?
På SFI kan du studera olika kurser.
- Alfa
- A
- B
- Introduktion för nyinskrivna elever
- C
- D
- Distanskurs B, C, D
Alla SFI-kurser har sina lektioner på förmiddagarna förutom distanskurserna som är på kvällstid.
Utbildningen i svenska för invandrare består av 3 olika studievägar. De 3 studievägarna utgörs av kurserna ALFA, A, B, C och D.
Nybörjarkurserna innefattar kurserna ALFA, A och B och fortsättningskurserna C och D. Från och med kurs B ges betygen A, B,C, D eller E. Efter kurserna B, C och D följer ett obligatorisk nationellt slutprov.
Utbildningen ger möjlighet för den studerande att kombinera studier på grundläggande eller gymnasial vuxenutbildning med förvärvsarbete, praktik eller annan sysselsättning.
En individuell studieplan upprättas för varje deltagare. Den utgår från deltagarens studie- och yrkesbakgrund, egna förutsättningar och mål. Information och vägledning inför fortsatta studier eller arbete ingår också.
Målet med utbildningen:
- Du ska utveckla din förmåga att läsa och skriva på det svenska språket.
- Du ska utveckla din förmåga att tala, läsa, lyssna och förstå svenska i olika sammanhang.
- Du ska ha ett gott uttal.
- Du ska utveckla din förmåga att använda relevanta hjälpmedel.
- Du ska utveckla din förmåga att anpassa språket till olika mottagare och situationer.
Kan man studera på distans?
För att studera på distanskurserna krävs att du arbetar minst 50% eller är föräldraledig. Du måste också ha tillgång till en dator. Distansundervisningen är 1 gång i veckan på kvällstid. Då träffar du din lärare. Resterande tid studerar du hemma.
Har ni tips på webbplatser för att lära sig svenska?
Länkar till sidor där du själv kan lära dig lite svenska innan du börjar på SFI.
https://www.ur.se/sprakplay/#/
https://www.svtplay.se/nyheter-pa-latt-svenska
http://lexin.nada.kth.se/lexin/
http://svenska2.oer.folkbildning.net/index.html%3Fp=456.html
Hur blir det om jag läst på SFI tidigare men inte blivit klar med utbildningen?
Educateit-test – Elever som tidigare varit inskrivna på SFI och hoppat av och påbörjat sina SFI-studier ett flertal gånger, får vänta 3–6 månader och ibland genomförs ett inplaceringstest (skriftligt och muntligt) innan de skrivs in på SFI igen. Testet görs för att se hur mycket svenska eleven har lärt sig under sin frånvaro från SFI. Utifrån detta resultat placeras eleven i en kurs. Vid behov erbjuds eleven att deltaga i en repetitionskurs i tre månader innan kursplacering görs.
Kostar det något att studera vid SFI?
Kan jag ta ledigt från utbildningen?
Behöver du vara ledig från skolan måste du ansöka om ledighet. Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen eller Individ och familj kan ledigheten påverka din ekonomi.
Om ledigheten är mer än tre veckor avbryts dina SFI-studier. Du måste då anmäla dig på nytt och kan då börja studera igen när det finns plats i den grupp du tillhör.
Hur gör jag en sjukanmälan?
Om du är sjuk eller på annat sätt förhindrad att komma till skolan måste du anmäla detta på telefon 0431-777 76.
Om ingen svarar lämnar du ett meddelande efter pipet.
Vilka läromedel behöver jag för studier på SFI?
Du får låna läromedel men du får själv stå för lexikon och skrivmateriel. Under SFI-länkar hittar du gratis lexikon på webben.
Vad är en likabehandlingsplan?
Likabehandligsplanen är ett dokument framställt för att säkerställa att alla människor behandlas lika oavsett kön, nationalitet, religion osv.
Har du frågor om våra utbildningar?
Behöver du vägledning inför ditt yrkesval, få mer information om utbildningarna eller vill du helt enkelt veta mer om oss, fyll i formuläret här intill.
Du kan också nå oss på 0431-777 49 eller maila direkt till syvvux@akademi.bastad.se
Nyheter
Rosuppropet!
Sveriges rosor har kartlagts! Ett svenskt roskulturarv finns nu dokumenterat, från norr till söder har äldre kulturrosor kartlagts och det handlar om alltifrån DNA till rosornas kulturhistoria.Programmet för odlad mångfald, Pom, har genom Rosuppropet och engagerade...
Ett nytt steg i livet!
Patrik Haugen - en av nio studerande på vuxenutbildningen inom Restaurang på Akademi Båstad, har nu haft sin praktik under två månader på fantastiska restaurang Gardeners i Östra Karup. Patrik är tidigare utbildad inom ekonomi och har jobbat och bott i Stockholm,...
Naturkunskap
Från och med v. 47 kommer vi nu även kunna erbjuda kurs i Naturkunskap på plats alt. halvdistans. Om du är intresserad – Kontakta SYV syvvux@akademi.bastad.se för mer information och/eller anmälan. Varmt välkommen.
Länge sedan du studerade?
Kanske var det var länge sedan du studerade och behöver hjälp med att komma igång när det gäller studieteknik, struktur eller t ex IT? Vi har lösningen. På torsdagar kl. 9-11 och kl. 17-19 kommer det att finnas en orienteringskurs som hjälper dig med detta. Kontakta...
Årets sista kursstart!
Årets sista kursstart för dig som skall gå Komvux är den 21 november 2022. Välkommen!
Humöret på topp i skogsträdgården!
Våra trädgårdsmästarstuderande har i veckan planterat växter i Skogsträdgården i Sinarpsdalen. Marken är stenig och svår att gräva i men alla gjorde ett toppenbra jobb. Tur med vädret underlättar också arbetet. Solen sken och humöret var på topp 😀. Projektet...
Vill du läsa engelska, matematik eller svenska?
Se hit! Vill du läsa engelska, matematik eller svenska? Då är du välkommen att skriva in dig hos vår studie -och yrkesvägledare. Kursstarter under våren 2022 kommer att vara 21/3, 25/4 och 30/5. Välkommen!
Kockutbildning i samarbete med Gram Group!
Vill du arbeta inom hotell- restaurangbranschen? I samarbete med Gram Group kommer vi att starta en kockutbildning som ger de bästa förutsättningarna för ett arbete i ett professionellt kök. Du kan också välja att arbeta inom t.ex. kommunala kök eller...
Trädgårdsmästare –grundläggande trädgårdsutbildning
Är du nyfiken på vår grundläggande trädgårdsmästarutbildning inom vuxenutbildningen? Den 29 november är du välkommen till vårt obligatoriska informationsmöte kl. 16 eller kl. 18.Anmäl ditt deltagande till Margareta von Rosen, margareta.von.rosen@akademi.bastad.se.Du...