Sista veckan på ABG – dagar fyllda med spex, fest och framtidsdrömmar!
Vi träffade några av eleverna i åk 3 på Vård och Omsorgsprogrammet; Klara, Olivia, Sandra, Viktoria och Vilma och ställde lite frågor om deras planer nu när dörrarna mot framtiden öppnas!
– Jag ska sommarjobba på Capio vårdcentral här i Båstad, på labbet med provtagning m.m, det ska bli jättespännande säger Klara.
Sandra ska i sommarjobba på gynmottagningen på Helsingborgs lasarett och Olivia har fått heltids-sommaranställning på ett äldreboende. Det som enar dem allihop är att de tänker läsa vidare på högskola/universitet inom snar framtid. Fyra av dem vill plugga till Sjuksköterska – och det är Malmö, Lund och Halmstad som lockar. Vilma har siktet inställt på att läsa Folkhälsovetenskap och vill lära sig om hälsofrämjande metoder. Hon vill i sin framtida yrkesroll få möjligheten att påverka och förbättra barns hälsa, både fysiskt och psykiskt. Då Vård och Omsorgsprogrammet ger högskolebehörighet så har eleverna alla möjligheter att söka in till universitet för vidare studier, något som de alla har sett som en självklarhet att göra.

– Näst intill alla som går detta program här väljer att läsa till de ämnen som behövs för högskolebehörighet och önskar man inte detta så väljer man istället bort utvalda ämnen. Att kunna ha den valmöjligheten efter sin student, att läsa vidare direkt eller längre fram ger en enorm trygghet och vi gör allt vi kan för att stötta och hjälpa med målet att alla ska klara det, säger Marie-Louise lärare på VO programmet.

Vi undrar vad som fick dem att välja just Vård och Omsorgsprogrammet?
– Efter en prova på vecka på sjukhuset i Ängelholm i 9:an bestämde jag mig. Har alltid haft intresse för kroppen. Var tidigare inne på veterinär men människokroppen lockade mer, berättar Klara.
– Jag har alltid varit intresserad av ett arbete inom vården då det är ett spännande och meningsfullt arbete. Att få hjälpa många människor är något jag brinner för, säger Sandra.

Hur ser framtidsdrömmarna ut tro?
– Barnmorska utbrister Sandra direkt!
– Jag vill jobba utomlands! Fördelen med yrket är ju att det finns jobb överallt säger Viktoria.
– Jag vill bli ambulanssjuksköterska, berättar Olivia.
– Akutsjuksköterska, säger klara. Som också kan tänka sig att senare bli barnmorska.

Slutligen frågar vi eleverna vad de tar med sig från sina tre år på VO-programmet på ABG?
– Jag tar med mig all kunskap som jag har lärt mig på akutsjukvården, om alla sjukdomar, anatomi och behandlingsmetoder säger Olivia.
– Vi har haft superbra och kunniga lärare. Och en jättebra klass, säger Klara!
– Mitt självförtroende inom jobbvärlden har stigit under min tid här och nu vet jag att jag klarar så mycket mer än jag tror, säger Viktoria.

//Stort tack till er alla!

Vi önskar er lycka till i framtiden och såklart också en fantastisk sommar 🌞