RIG Elittennisprogrammet

Senast ändrad: 20 maj, 2022

Kombinera tennis med gymnasiestudier

Om du är intresserad av att kombinera studier med elitsatsning i tennis, är vårt riksidrottsgymnasium i Båstad ett riktigt bra alternativ för din utveckling. Många välkända tennisspelare har tagit studenten här.

Elittennis – SA-beteende

Är ett studieförberedande program där du kombinerar studier på SA-programmet, inriktning beteende, med elitsatsning inom tennis. På SA-programmet läser du, förutom gymnasiegemensamma ämnen, ledarskap, psykologi och kommunikation. Som RIG-elev läser du även 700 poäng tenniskurser. Vi erbjuder en komplett utvecklingsmiljö för dig och din tennis med lärare som är vana att ta hänsyn till elitsatsande ungdomar.

Träning, tävling och boende

Vår träningsverksamhet bedrivs på Båstad Sportcenter, Drivan, med 14 utebanor, 6 inomhusbanor, idrottshall, shop, gym och restaurang. RIG Båstad arrangerar ett flertal gemensamma resor till både nationella och internationella (ITF-) tävlingar under varje läsår.

Eleverna ges möjlighet att hyra boende centralt i Båstad.

Våra ledord

Tillsammans med våra elever har vi skapat följande ledord för RIG Båstad:

R = Respekt     I = Inställning     G = Glädje och gemenskap
Varje ledord har en större innebörd som varje ny elev blir informerad om vid skolstart.

Ansök är öppen 1 – 15 oktober

Om du tycker det verkar spännande och intressant att gå på RIG Båstad skall du senast den 15 oktober skicka in din ansökan till Svenska Tennisförbundet.

Din hemkommun betalar för RIG

Tillsammans med Svenska Tennisförbundet ansvarar Riksidrottsförbundet för verksamheten vid RIG Båstad. Du är garanterad att din hemkommun betalar för dina studier på RIG. För att ta studenten, få ett examensbevis, krävs 2 500 poäng. Av de poängen omfattas 700 poäng av specialidrotten, vilket gör att du har möjlighet att träna mycket på skoltid.

Våra tränare

RIG Båstads tränare har alla mångårig erfarenhet av nationell och internationell tennis:

Niklas Rosengren, verksamhetsansvarig, har arbetat med dansk elittennis både på klubb- och landslagsnivå. F.d. klubbchef i KB Köpenhamn, sportchef och förbundstränare i danska förbundet, tränare både på ATP- och grand slamnivå och övrig landslagsnivå (Davis Cup, Fed Cup, OS). Är utbildad idrottslärare på GIH.

Johanna Larsson är ett välkänt namn i tennissverige med gedigen erfarenhet och med en karriär som professionell tennisspelare av världsrang. Nu är hon redo att träna Sveriges blivande tennistalanger.

Jonas Svensson är landslagsansvarig för pojkar 18 år och herrar samtidigt som han är anställd på RIG Båstad som tränare. Jonas har varit coach för Isak Arvidsson och har varit klubbtränare i bl.a. GLTK, Göteborg och i Båstad TS där han varit chefstränare i många år. Jonas är också assisterande Davis Cup-kapten och DC-tränare.

Frank Wintermantel kommer från Tyskland där han varit aktiv både som spelare och tränare. Som junior blev han tysk mästare fyra gånger och var även i semifinal i EM. Som senior har han spelat på ATP-touren och i flera år varit spelande tränare/kapten i Bundesliga. Frank har en Bachelor (BSc) in Sports Science från universitetet i Heidelberg samt en Master (MSc) in Sports, events and health.

Utöver nämnda tränare disponerar RIG Båstad över extra resurstränare och sparring med Anders Järryd och Henrik Holm – elitspelare i världsklass.

 

 

Detta läser du på RIG

Totalt 1150p
Gymnasiegemensamma ämnen
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 100p
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 100p
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 100p
Engelska 5 100p
Engelska 6 100p
Matematik 1b 100p
Matematik 2b 100p
Historia 1b 100p
Idrott och hälsa 1 100p
Naturkunskap 1b 100p
Religionskunskap 1 50p
Samhällskunskap 1b 100p
Totalt 300p
Programgemensamma karaktärsämnen
Filosofi 1 100p
Psykologi 1 100p
Moderna språk 100p
Totalt 450p
Inriktning Beteendevetenskap
Ledarskap och organisation 100p
Kommunikation 100p
Psykologi 2a 50p
Samhällskunskap 2 100p
Sociologi 100p
Totalt 300p
Programfördjupning
Pedagogiskt ledarskap 100p
Tränings- och tävlingslära 1 100p
Idrottsspecialisering 1 100p
Totalt 400p
Individuella val
Tränings- och tävlingslära 2 100p
Tränings- och tävlingslära 3 100p
Idrotsspecialisering 2 100p
Idrotsspecialisering 3 100p
Gymnasiearbete 100p