Humöret på topp i skogsträdgården!

sep 21, 2022

Våra trädgårdsmästarstuderande har i veckan planterat växter i Skogsträdgården i Sinarpsdalen. Marken är stenig och svår att gräva i men alla gjorde ett toppenbra jobb. Tur med vädret underlättar också arbetet. Solen sken och humöret var på topp 😀.

Projektet ”Skogsträdgården i Sinarpsdalen” startade för 4 år sedan av Akademi Båstad vuxenutbildning. Den första tiden var det tankearbete och röjning/beskärning som gjordes av två tidigare klasser. Det blev många högar med sly som togs ner för att göra ytan tillgänglig. Vi fick även hjälp av Lindegrens kor som betade av ytan i början. Sommaren 2020-2022 har samarbetet med Arbetsmarknadsenheten möjliggjort för ungdomar att sommarjobba på platsen och det blev ett grönt socialt projekt med möjlighet för personlig utveckling på flera plan för deltagarna. Tidigare trädgårdsstudenter på Akademi Båstad fick dessutom möjlighet att jobba som arbetsledare för ungdomarna. Vi är så glada för att Skogsträdgården ger glädje för människor i Båstads Kommun. Efter klassens planteringsinsats i veckan har platsens värde ökat ännu mer och fler studenter har fått en koppling och anledning att återvända – man vill ju följa upp hur växterna utvecklas när man fått ett band till dem.

För er som inte känner till vad som menas med en skogsträdgård så är det en plats där man försöker efterlikna hur det växer i skogen i flera olika skikt med träd, buskar, örter, marktäckare, rotväxter och klätterväxter som samsas om ytan. Naturen härmas med målet att skapa en odling som är rik på biologisk mångfald, motståndskraftig, produktiv och stabil. Frukt, bär, nötter och fleråriga växter odlas som är till nytta för oss människor men även för djur. Trädgården kan upplevas som vild men är noga planerad. I Sinarpsdalens skogsträdgård har äldre träd på platsen bevarats och kompletterat med nya växter. Vi hoppas att platsen inspirerar och ger idéer till den egna täppan förutom att skapa en trevlig upplevelse och rogivande stund.

Senaste nyheterna inom detta område

Alla nyheter

Rosuppropet!

Rosuppropet!

Sveriges rosor har kartlagts! Ett svenskt roskulturarv finns nu dokumenterat, från norr till söder...

läs mer
Naturkunskap

Naturkunskap

Från och med v. 47 kommer vi nu även kunna erbjuda kurs i Naturkunskap på plats alt. halvdistans....

läs mer