Koordinator inom besöksnäringen
Utbildningen är indelad i kurser utifrån yrkesområden inom besöksnäringen för att skapa en helhetsbild för området. Utbildningen inleds med grundläggande kunskaper inom bland annat turism, ekonomi och marknadsföring, vilket ger en bred kunskapsbas att utvecklas från. Därefter fokuserar utbildningen på mer specifika områden som t.ex. besöksnäring, projektledning, försäljning, affärsutveckling och ledarskap. Detta i kombination med fyra LIA-perioder ger dig en helhetssyn, praktisk erfarenhet och ett brett nätverk. Under utbildningens sista del sker en individuell fördjupning som ger spetskompetens för arbete i branschen. Efter examen kan du t.ex arbeta inom turismutveckling, projektledning, eventproduktion, hotelldrift eller marknadskommunikation. Under utbildningen fokuseras det även en hel del på mjuka värden så som service och attityd/inställning. Du erbjuds även att genomföra en s.k DISC-analys. Denna hjälper till att bättre förstå sig själv och andras beteenden. DISC är ett av världens mest använda personlighetsverktyg för att utveckla människors självkännedom och kommunikation.
Det är också viktigt att du i din roll som Koordinator behärskar bl. a. Excel. Därför får du under denna utbildning fri tillgång till Learnesys onlinekurs i Word och Excel. Mer information hittar du på www.learnesy.com.
Lärande i arbete (LIA) Under 28 veckor kommer du att utbildas på olika företag i branschen där du får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper praktiskt. LIA fördelas över fyra perioder som gör att du utbildas och utvecklas inom flera inriktningar/nivåer. Akademi Båstad Yrkeshögskola har lång erfarenhet av Yh-utbildning och samarbetar med många ledande företag, vilket skapar ett värdefullt kontaktnät. Vår utbildning är en väl inarbetad rekryteringsbas för branschen.
KURSINNEHÅLL
Branschkunskap 50 YH-poäng
Kursen ska ge en framtidsorienterad fördjupad helhetsbild över hur begrepp och samband hänger ihop. Kursen fokuserar på turismens avgörande roll och ekonomiska betydelse för samhället samt redogör för begrepp, historik, statistik och företag/organisationer i näringen.
Fokus läggs även på olika aktörer i näringen och branschens omfattning och tillväxt. Kursen berör även digitaliseringens påverkan och möjlighet för branschens framtida utveckling. De studerandena utmanas i att simulera och tänka kring framtidens behov och krav för hela upplevelseindustrin.
Arbete kring service, värdskap och gruppbeteende inleds och löper genom utbildningen. Vidare ger kursen den studerande möjlighet att utveckla färdigheter i hur det egna agerandet kan anpassas efter situationer och behov för att på så sätt utveckla kompetens för att skapa effektiva möten och goda relationer.
I kursen ingår bl.a:
– Besöksnäring
– Turismkonsumtion
– Service, värdskap och gruppbeteende
Marknadskommunikation, 40 YH-poäng
De studerande får även kunskap om att kartlägga målgrupper och vad som påverkar dessa.
Vidare behandlas att det krävs tydliga målsättningar för själva marknadsinsatsen för att marknadskommunikationen ska vara effektiv. Kursen ska ge de studerande kunskap om s.k. marknadsföringsprocessen som handlar om att omvandla möjliga köpare, som är ovetande om ditt erbjudande, till nöjda kunder, som är lojala och rekommenderar ditt erbjudande till andra.Kursen innefattar även s.k. Content marketing som är en strategi som beskriver innehåll anpassat till målgruppens intresseområden och som är tänkt att driva försäljning genom att skapa förtroende. Förtroendet skapas genom att ge mottagaren det den vill ha i form av anpassat relevant innehåll.De studerande ska lära sig hur ett företag styr sin verksamhet gällande bl.a. produktens/tjänstens framtagande och livscykel, varumärkesbyggande, målgruppsanpassning och kundorientering. Genom denna kunskap lär sig de studerande att identifiera affärsmöjligheter och hur dessa kan användas för att skapa ökad lönsamhet. Kursen ger den studerande möjligheten att utveckla färdighet i att kommunicera professionellt med olika målgrupper och ger den studerande verktyg för att utveckla och fördjupa sin kompetens för att ta ansvar för sin del i kommunikation med andra och bidra till dialog.
I kursen ingår bl.a:
– Marknadsföring och marknadskommunikation
– Content marketing
– Varumärkeskunskap
– SEO och SEM
– Sociala medier och annonsering
Affärsinriktad företagsekonomi, 35 YH-poäng
Kursen tar upp begreppet associationsrätt och skapar förståelse för olika bolagsformers förutsättningar. Kursen skapar även skapa förståelse för Revenue Management och dess ökande betydelse för branschen. Revenue Management handlar om att ta kontroll över utbud och efterfrågan och på detta sätt öka företagets lönsamhet. Att genom omvärldsbevakning och varierande marknadsförutsättningar utforma ett företags prissättningsstrategi. De studerande kommer även att erhålla kunskaper om och färdigheter i Excel som är ett viktigt verktyg för t.ex. kalkylblad.
I kursen ingår bl.a:
– Företagsekonomi
– Kalkylering
– Revenue Management
Hållbar besöksnäring, 30 YH-poäng
I kursen ingår bl.a:
– Hållbar utveckling
– Ansvarsfull turism
– Turismens positiva och negativa effekter
– Olika hållbarhetssystem
– Mental beredskap och kommunikation
Denna kurs är även sökbar som FRISTÅENDE KURS. Start 31/8 2020-9/10 2020. Sök senast 9/8 här. https://apply.yh-antagning.se/to/bastad/ht2020/9
Ledarskap, 35 YH-poäng
I kursen ingår bl.a:
– Organisationsteori och ledarskap
– Personaladministration’
– Beteendeteorier och konflikthantering
– Employer Branding
Denna kurs är även sökbar som FRISTÅENDE KURS. Start 16/11 2020-22/1 2021. (Obs ingen teori v.52,53,1) Sök senast 25/10 här: https://apply.yh-antagning.se/to/bastad/ht2020/11
Projektledning och metodik inom event, 30 YH-poäng
De studerande erhåller kunskaper om olika typer av säkerhets- och försäkringsfrågor kopplade till större projekt. Kursen berör också hur man skapar lämplig marknadsföring samt utformning av sponsorkoncept och avtal inom event/evenemang. Verktyg ges för att självständigt utveckla kompetens att utvärdera och analysera egna och andras förutsättningar och insatser i olika projekt och utifrån det skapa en handlingsplan med utvecklingsmöjligheter.De studerande får en förståelse för fördelar och ev. utmaningar med projekt som arbetsform. De kommer även att applicera sina kunskaper inom projektplaneringsverktyg i kursens projekt-/grupparbete.
I kursen ingår bl.a:
– Projektledning
– Projektmetodik
– Konceptutveckling inom event/evenemang
– Upplevelseindustri
Affärsutveckling och försäljning, 25 YH-poäng
I kursen ingår bl.a:
– Affärsutveckling
– Försäljning
– Köparens innehållsresa
– Customer Relationship Management (CRM)
Denna kurs är även sökbar som FRISTÅENDE KURS. Start 12/10 2020-13/11 2020. Sök senast 27/9 här: https://apply.yh-antagning.se/to/bastad/ht2020/10
LIA 140 Yh-poäng
LIA 2, 35 YH-poäng. Under denna LIA-kurs ska den studerande fördjupa sina kunskaper inom projektledning och metodik inom event. Den studerande ska medverka operativt i eventets produktion för att en helhetsförståelse för området ska skapas. Kursen ska ge möjlighet att inom branschområdet tillämpa såväl praktiska som teoretiska kunskaper vilka förvärvats i utbildningens övriga kurser. Den studerande ska få insikt om de olika processer som förekommer i LIA-företagets operativa drift.Kursen ska utveckla förmågan att planera, leda och delta i ett evenemang/event/projekt samt att i relation till uppsatta mål utvärdera dess resultat och effekter.
LIA 3, 35 YH-poäng Denna LIA-kurs syftar till att ytterligare skapa förståelse för yrkesrollen inom valt LIA-område. Under LIA ska den studerande utveckla sin kompetens att värdera kunskaper inom yrket och argumentera för olika ståndpunkter. Genom att koppla utbildningens praktiska och teoretiska delar med uppgifter i ett operativt arbete i besöksnäringen stimuleras de studerande vidare. Kursen ska också leda till att den studerande får fördjupade kunskaper i yrkesrollen, det praktiska arbetet inom valt LIA-område och till att kunna arbeta självständigt med viss handledning och att lösa problem. Den studerande ska utveckla kompetenser för att kunna väva samman kunskaper och färdigheter för progression inom valt LIA-område. Kursen ska skapa insyn i och förståelse för de bakomliggande uppgifterna så som verksamhetsplanering och ledarskap.
LIA 4, 35 YH-poäng Under den sista LIA-kursen ska den studerande fördjupa sina kunskaper inom den inriktning av besöksnäringen som den studerande vill specialisera sig på. Denna avslutande LIA leder i många fall till anställning. Den studerande ska utifrån olika arbetsuppgifter kunna tillämpa kunskaper och färdigheter som förvärvats under utbildningens gång för att skapa en yrkesmässig helhet.Den studerande ska ha kunskap om företagets strategiska uppbyggnad och kunna komma med förslag till utvecklingsmöjligheter. Den studerande ska utveckla kompetens att självständigt och aktivt delta i arbetet och därmed erhålla ytterligare säkerhet inom yrkesområdet för att vara redo för yrkesrollen som koordinator inom besöksnäringen.
Examensarbete, 15 YH-poäng
I kursen ingår bl.a:
– Examensarbete
– Kritiskt granskande och opponering
Grundläggande behörighet
Reell kompetens:Du som helt eller delvis saknar den formella behörigheten, gäller både grundläggande behörighet och särskilda förkunskapskrav, kan åberopa reell kompetens. Detta innebär att du ber oss pröva din behörighet på andra grunder än formella betyg.
Särskilda förkunskaper
Urval
Utbildningsperiod
Under utbildningens 52 teoriveckor träffar de studerande en mängd olika företag och föreläsare från branschen. En student träffar ca 120 personer/företag under sina totalt 80 utbildningsveckor. Alla våra kursansvariga kommer från näringslivet. Det skapar en bred kunskap och ett väl utvecklat nätverk.
Nedan följer några exempel på föreläsare:
-
Boris Lennerhov, Gekås
-
Andreas Andersen, Liseberg
-
Helena Salomonson, Visit Sweden
-
Eva Lundström, Scandic
-
Magnus Tummalid, ESS Group
-
Peter Narbe, 2secure
-
Christian Bergström, Visit Stockholm
-
Anna Dyhre, Anna Dyhre AB
-
Niklas Örnfelt, Inteam
-
Jeppe Klockareson, Fairtravel
-
Niclas Helgesson, STS Alpresor
-
Sara Andersson, Malmö Convention Bureau
-
Thorsten Karlén, Landskrona Stad
-
Kristján Fannar, Destination FBG
-
Johan Knutsson, Best Western
-
Nelly von Lingelsheim, Öresundsbron
-
Fredrik Önrup, Pingvinen
-
Kalle Rosensköld, Attramera
Mimmi Nilsson
Studeranderepresentant - TS21
Mikael Mathiasson
Båstad Camping
Melker Bengtsson
Spread Media
Malin Zillinger
Lunds Universitet
Lotta Olmarker Dahlberg
Arena Båstad
Linda Leeman
Leeman & Olsson
Leif Nilsson
Leif Nilsson AB
Karolina Davidsson
Halmstad Näringsliv
Karin Bengtsson
VD, Båstad Turism & Näringsliv
Jessica Johansson
Utbildningsledare, Koordinator inom besöksnäringen
Fredrik Kocon
Destination Söderåsen
Ewa Nilsson
Rektor vid Akademi Båstad Yrkeshögskola
Edward Ekblom
Höganäs Saluhall
Christer Paulsson
Ängelholm/Helsingborg flygplats, Paulsson Turistbolag AB
Boris Lennerhov
Gekås AB
Anna Oredsson
Studeranderepresentant -TS20
Du söker till utbildningen via Yh-antagning. Glöm inte att bifoga alla de underlag som vi på Akademi Båstad behöver för att kunna avgöra om du är behörig till utbildningen. Klicka här för att göra din ansökan!