Specialistundersköterska inom kvalificerad sjukvård

Efter utbildningen kan du bidra till bättre kvalitet i den kvalificerade sjukvården och bli en viktig länk mellan undersköterskan och sjuksköterskan i akuta situationer både inom öppen- och sluten vård.
Du får en kompetenshöjning som ger dig beredskap att hantera och göra adekvata bedömningar i akuta situationer vid vård av både barn och vuxna.
Som specialistundersköterska kan du bland annat arbeta med ledarskap, teamarbete och kvalificerad sjukvård. Behovet av specialistundersköterskor ökar i takt med att hälso- och sjukvården blir allt mer kunskapsintensiv och specialiserad. Vårdens organisation har förändrats med korta, intensiva vårdtider i akutsjukvården, och ett ökat ansvar för primärvården och kommunal hälso- och sjukvård.
Studierna bedrivs delvis på distans med en obligatorisk teorivecka per månad i Båstad varvat med tre veckors handledda självstudier på hemorten. De 40 utbildningsveckorna har specialdesignats i samarbete med vårdbranschen för att möta hälso- och sjukvårdens behov av alltmer kunskapsinriktade och specialistundersköterska.
KURSINNEHÅLL
Kvalificerad sjukvård och behandling, 50 YH-poäng
Kursen ger fördjupade kunskaper och handlingsberedskap i omhändertagande vid olycksfall och vid svåra/akuta somatiska och psykiska tillstånd.
I kursen ingår bland annat:
- kvalificerad sjukvård och behandling
- göra adekvata bedömningar – vidta lämpliga åtgärder
- handlingsberedskap för att i öppen- och sluten vård omhänderta vårdtagare/patient vid olycksfall
- utföra dokumentation och medverka i vårdplanering
Kommunikation, samtal och bemötande i vården, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskap i relationsetik och social-psykologi för att du som studerande ska utveckla din värdegrund och därmed utveckla verktyg för ditt etiska förhållningssätt. Dessutom ger kursen fördjupade kunskaper i kriser och krisbearbetning samt ger inblick i anhörig och vårdarnas situation. I kursen ingår Språkombudsutbildning enligt Vård- och Omsorgcollege.
Handledning och ledarskap, 15 YH-poäng
Kursen ger en förståelse för handledning som en hjälp och ett stöd i arbetet med människor och ett medel för den personliga kunskapsutvecklingen inom yrket. Kursen ger även kunskaper, inblick i metoder, färdigheter och redskap inom ledarskap. Kursen ger dig en Handledarutbildning enligt Vård- och Omsorgscollege
Hälso- och sjukvård för barn och ungdom, 20 YH-poäng
Kursen ska ge kunskap i vård och behandling av barn och ungdomar med olika sjukdomstillstånd och ge insikt i reaktioner på sjukdomhos barn och ungdom samt ge insikt i smärta och smärtbehandling. Kursen ska dessutom ge kunskap om lekens betydelse i sambandmed sjukdom, ge förståelse för familjens situation och betydelsen av samverkan med anhöriga/närstående.
Palliativ vård, 20 YH-poäng
Palliativ vård är aktiv vård med helhetssyn, av personer i alla åldrar, med allvarligt lidande på grund av svår sjukdom, och särskilt för personer nära livets slut. Vården syftar till att främja livskvalitet för den sjuke och närstående. Kursen ger kunskap om smärta och smärtbehandling.
Samverkan med olika organisationer,15 YH-poäng
Kursen ger kunskaper om olika organisationer i samverkan inom öppen- och slutenvård samt om de lagar och författningar som styr yrkesområdet. Kursen ger kunskaper om anhörigvård, om äldres hälsa och ohälsa, geriatrisk omvårdnad och om medicinsteknisk utrustning.
Näring och hälsa, 15 YH-poäng
Kursen ger basala kunskaper i näringslära samt kunskap om och insikt i kosten och näringens betydelse för hälsa och välbefinnande. Kursen ger dessutom kunskap om kostens betydelse för uppkomst och utveckling av olika sjukdomstillstånd.
LIA Kvalificerad sjukvård/akutsjukvård/palliativ vård/psykiatri/primärvård/hälso- sjukvård för barn och ungdom, 20 YH-poäng
Examensarbete, 10 YH-poäng
Psykisk ohälsa, 20 YH-poäng
Grundläggande behörighet
Särskilda förkunskaper
Urval
Utbildningsperiod
- Kit Emilsson, utbildningsledare, Akademi Båstad yrkeshögskola
- Anna Sturesson, vårdlärare, Akademi Båstad yrkeshögskola
- Monica Axelsson, leg ssk, Palliativ vård AB
- Eva Stuhr Sander, enhetschef, Region Skåne/Förvaltning Sund
- Kristina Håkeborg, utvecklingschef Hallands sjukhus
- Eva Sällström, OMV-chef Ängelholms sjukhus
- Eva-Lotte Bengtsson, undersköterska Örkelljunga kommun
- Lise-lott Hassel, HR-strateg Region Skåne
- Ulrika Berggren, verksamhetschef, Capio Cityklinik i Båstad
- Ewa Nilsson, Rektor, Akademi Båstad yrkeshögskola
- Ann-Sofie Göransson, studeranderepresentant KS 20
- Malin Fredman, studeranderepresentant ÄH 20