Dagvattenhantering i utemiljö
Dagvattenhantering i utemiljö, 50 YH-poäng
Kursen riktar sig till yrkesverksamma, ex. arbetsledare och personal inom anläggning, skötsel och utemiljödesign inom offentlig och privat sektor som vill kompetensutvecklas inom dagvattenhantering i den mindre skalan. Under kursen behandlas olika dagvattenlösningar för en hållbar anläggning och skötsel av utemiljöer och hur dessa kan implementeras i miljön.
Kursen ger verktyg för att bidra till att nå flera av de vattenmål som FN och Riksdagen satt upp, ex. grundvatten av god kvalitet, levande vattendrag, myllrande våtmarker, gynna ekosystem, biologisk mångfald och hållbara städer. Ladda ner informationskort här
Start 24 oktober 2022 • Sista ansökningsdag 14 augusti 2022
Dagvattenhantering i utemiljö
Vill du öka dina kunskaper om dagvattenhantering och bidra till ett hållbart samhälle? Genom att använda naturens egna lösningar inför de problem vi står inför kan du vara med och bidra till en hållbar utveckling. Utbildningen riktar sig till dig som är yrkesverksam inom skötsel och anläggning och vill kompetensutvecklas inom hållbar dagvattenhantering.
Kursen startar under hösten 2022. Den omfattar 50 YH-poäng och bedrivs på distans med 3 fysiska träffar á 2 dagar i Båstad + 2 digitala träffar á 2 dagar, 50% studietakt, dvs. 20 veckors studier. Distansformen passar även dig som arbetar. Upplägget är anpassat efter att de studerande skall ges en möjlighet att förankra utbildningens innehåll i sin egen verksamhet. Under studietiden kommer det att ges möjlighet att utgå ifrån sin egen närmiljö och de erhållna kunskaperna kommer att kunna appliceras direkt i befintlig verksamhet.
Kursinnehåll – Dagvattenhantering i utemiljö
Kursen ger fördjupad kunskap om lokalt omhändertagande av dagvatten, LOD, i utemiljöer och hur olika lösningar kan implementeras i utemiljön för fördröjning och rening.
Under kursen behandlas exempelvis:
- Fördröjning av vatten med ex. torra dammar/översilningsytor, diken/svackdiken, biofilter/regnbäddar och gröna tak.
- Olika infiltrationsanläggningar, ex. skelettkonstruktioner, makadam/kross-diken och permeabla beläggningar.
- Öppna sedimentationsanläggningar, ex. våta dammar, våtmarker och skärmbassänger.
- Underjordiska anläggningar, ex. olika typer av magasin/stenkistor.
- Bevattningslösningar för att samla, förvara och sprida vatten.
- Skötsel av vattenanläggningar, ex. slåtterrensning av diken.
- Hur man kan bedöma och öka upplevelsevärdet ur ett ekosystemtjänstperspektiv vid vattenspeglar för att gynna rekreation och friluftsliv.
- Nederbörd, skyfall, vattnets väg, avrinning, vattenflöde, infiltration, reningsprocessen/filter och vattenkvalitet.


Behörighetskrav
Grundläggande behörighetskrav
Slutförd svensk eller utländsk gymnasieutbildning eller motsvarande, alternativt praktisk erfarenhet eller motsvarande förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda behörighetskrav
Lägst godkänt betyg (E) i kurserna Fordon och redskap, Marken och växternas biologi och Växtkunskap 1 eller motsvarande. Det krävs även yrkeserfarenhet minst 1 år på heltid eller minst 2 år på halvtid inom arbete med skötsel eller anläggning av utemiljö.
Reell kompetens
Du som helt eller delvis saknar den formella behörigheten, gäller både grundläggande behörighet och särskilda förkunskapskrav, kan åberopa reell kompetens. Detta innebär att du ber oss pröva din behörighet på andra grunder än formella betyg.
Urval
Om det är fler sökande per plats sker ett urval med hjälp av ett särskilt prov, dels ett skriftligt test och en muntlig gruppdiskussion.
Särskilt prov
- Steg 1: enskild skriftlig del som är inriktat på teoretiska kunskaper och färdigheter. Provet sker digitalt, kan genomföras hemifrån och man har maximalt 2 h på sig att genomföra det. Följande förmågor testas: läsförståelse och hörförståelse på både svenska och engelska samt matematik och problemlösning. Maxpoäng: 60
- Steg 2: muntlig del i grupp inriktat på lösningsorienterat arbete. Uppgiften går ut på att ni tillsammans i grupp skall resonera er fram till en lösning på ett case med koppling till trädgård. Fokus är på processen och resonemanget fram till svaret. Ni kommer att få tid att förbereda er genom att ta del av ett faktablad och även på egen hand söka information om ämnet om ni vill. Den här delen tar ca 30 minuter att genomföra. Följande förmågor testas: problemlösning, samarbete, kommunikation och självständighet. Maxpoäng: 40
Utbildning inom trädgård – Ditt nästa steg in i framtiden?
Med en yrkeshögskoleutbildning inom trädgård från Akademi Båstad blir du eftertraktad på arbetsmarknaden och redo att ge dig ut i arbetslivet med en gång!

Utbildningsledare Angelika Högwall har ordet
På Akademi Båstad Yrkeshögskola har vi i många år erbjudit utbildningar inom trädgårdsområdet. Att vara den ledande utbildningen inom respektive yrkesområde är den självklara utgångspunkten för våra yrkesutbildningar. Samtliga av våra yrkeshögskoleutbildningar inom trädgård är framtagna i samarbete med branschen och det den efterfrågar. Utbildningen Dagvatten i utemiljö riktar sig till yrkesverksamma, ex. arbetsledare och personal inom anläggning, skötsel och utemiljödesign inom offentlig och privat sektor som vill kompetensutvecklas inom dagvattenhantering i den mindre skalan. Under kursen behandlas olika dagvattenlösningar för en hållbar anläggning och skötsel av utemiljöer och hur dessa kan implementeras i miljön. Kursen ger verktyg för att bidra till att nå flera av de vattenmål som FN och Riksdagen satt upp, ex. grundvatten av god kvalitet, levande vattendrag, myllrande våtmarker, gynna ekosystem, biologisk mångfald och hållbara städer.
Distansupplägget gör utbildningen tillgänglig och flexibel. Målet är att den studerande efter genomförd kurs skall ha god kännedom om dagvattenhantering och självständigt skall kunna utforma, utveckla och anlägga enklare lösningar för dagvattenhantering och bevattning. De erhållna kunskaperna kommer att kunna appliceras direkt i befintlig verksamhet.
Välkommen till oss!
Har du frågor om våra utbildningar?
Behöver du vägledning inför ditt yrkesval, få mer information om utbildningarna eller vill du helt enkelt veta mer om oss, fyll i formuläret här intill.
Du kan också maila direkt till utbildningsledare angelika.hogwall@akademi.bastad.se
Nyheter
Gröna rum!
Vi har många spännande föreläsare på våra utbildningar. Till exempel fick våra studerande, som läser till Kvalificerad trädgårdsmästare, häromveckan besök av härliga Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och författare. Gunnel är även känd som programledare för...
Korta kurser och alla hjärtans dag!
VECKANS SPANING - KOMPETENSHÖJNING och ALLA HJÄRTANS DAG - HUR HÄNGER DET IHOP?YH, program, korta kurser, Yrkesvux, Vuxenutbildning... Kärt barn har många namn men det som är gemensamt för dessa är livslångt lärande. Något som vi har en stor passion för. Det finns...
Grön design!
Göteborg 10 maj. Mona Holmberg och Ulf Strindberg delade generöst med sig av sina erfarenheter av grön design för funktionell skötsel i olika bostadsområden i Göteborg. Trots ihållande regn var uthålligheten och intresset stort bland våra "Kvalificerade...
Ny dag, nya möjligheter!
Först ett stort tack till alla er som tittade in till oss på vår Digitala Inspirationsdag den 31 mars. Superkul! Vi blev själva så inspirerade att vi kommer att ge er ytterligare ett tillfälle att chatta med våra utbildningsledare som svarar på alla era frågor om...
Examensdags!
Hurra, vad ni är bra !! Efter 14 månaders studier och 300 YH poäng rikare var det så examensdags för våra KVALIFICERADE TRÄDGÅRDSANLÄGGARE. Ett stort grattis och lycka till i framtiden önskar vi!
Digital inspirationsdag!
Den 31 mars kl 16-18 finns vi på plats digitalt för att inspirera och informera samt svara på alla dina frågor ! Kika på filmer som presenterar våra utbildningar, hör vad våra studenter berättar och chatta via Zoom med utbildningsledare/lärare!...