Ekosystemtjänster i praktiken –inom skötsel och anläggning
Under utbildningen bygger du på din nuvarande kompetens för att kunna arbeta självständigt med ekosystemtjänster. Du lär dig att kartlägga, värdera, planera och genomföra lösningar i utemiljön ur ett hållbarhetsperspektiv. De förvärvade kunskaperna kan du omsätta direkt i din verksamhet då teori vävs samman med hur man gör rent praktiskt.
Olika lösningar för en hållbar skötsel och anläggning behandlas. Exempel på innehåll som tas upp under utbildningen är: dagvattenhantering, våtmarksanläggning, hantera torka, rening av luft och vatten med hjälp av substrat och växter, regnbäddar, metoder för att öka den biologiska mångfalden, anläggning av ängsmark, grönare städer, bekämpning av invasiva arter, ogräsreglering, materialval, energisnåla och effektiva redskap i utemiljön ur ett hållbarhetsperspektiv.
Utbildningen omfattar 50 YH-poäng och bedrivs på distans i 50% studietakt, dvs. 20 veckors studier, med 5 fysiska träffar á 3 dagar, varvat med distansstudier på hemorten. De obligatoriska träffarna kommer att ske vid Akademi Båstad Yrkeshögskola. Utbildningen kan leda till en förändrad yrkesroll och göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.
För mer information kontakta gärna utbildningsledare Angelika Högwall, tel 0431-773 79
KURSINNEHÅLL
Kursen ger ingående kunskap om ekosystemtjänster och hur dessa kan implementeras i den egna verksamheten . Under utbildningen behandlas olika hållbara lösningar för en hållbar anläggning och skötsel av utemiljöer. Lagstiftning gås igenom och hur ekosystemtjänster kan integreras. Metoder och verktyg presenteras för att kartlägga och värdera ekosystemtjänster, som kan ligga till grund för beslutsfattande. Exempel på innehåll som tas upp: Dagvattenhantering, våtmarksanläggning, hantera torka, rening av luft och vatten med hjälp av substrat och växter, regnbäddar, metoder för att öka den biologiska mångfalden, anläggning av ängsmark, grönare städer, bekämpning av invasiva arter, ogräsreglering, materialval, energisnåla och effektiva redskap och maskiner.
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet
Slutförd svensk eller utländsk gymnasieutbildning eller motsvarande, alternativt praktisk erfarenhet, eller motsvarande förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Krav på särskilda förkunskaper
Lägst betyg E i följande ämnen (eller motsvarande): Marken och växternas biologi – Växtkunskap 1 – Fordon och redskap.Det krävs även yrkeserfarenhet minst 1 år på heltid eller minst 2 år på halvtid inom arbete med skötsel och anläggning.
Reell kompetens
Urval
Anna Baeck
HFAB Halmstad
Ewa Nilsson
Rektor vid Akademi Båstad Yrkeshögskola
Fredrik Thomée
Utbildningsledare: Kvalificerad trädgårdsanläggare
Lärare: Grundutbildning trädgård
0431-776 50
fredrik.thomee@akademi.bastad.se
Madelaine Hertzwall
Studeranderepresentant, Akademi Båstad yrkeshögskola
Magnus Fischer
Trädgårdsmiljö i Billdal AB och styrelseledamot i Trädgårdsanläggarna Sverige
Oliver Stumpe
Trädgårdsanläggare, Båstad
Peter Nilsson
Kyrkogårdschef, Båstad - Östra Karups församling, Båstad
Pontus Runeke
Landskapsarkitekt vid Runeke Konsult AB
Ulf Hansson
Regionalt fackligt ombud för Kommunal
Ulf Renwert
Internkonsult grönytor, Peab anläggning, Malmö
Under utbildningens dagar träffar de studerande olika föreläsare. Det skapar en bred kunskap och ett utvecklat nätverk.
Ansökan
Du söker till utbildningen via Yh-antagning. Glöm inte att bifoga alla de underlag som vi på Akademi Båstad behöver för att kunna avgöra om du är behörig till utbildningen. Klicka här för att göra din ansökan!